Lentile ochelari
Lentilele pentru ochelarii de vedere reprezinta cea ma importanta componenta acestora. Lentilele sunt responsabile cu corectia deficientelor de vedere si cu asigurarea unei protectii adecvate a ochilor. Din aceste motive este esential sa faceti alegerea corecta pentru lentile ochelari.
O lunga perioada de timp lentilele pentru ochelarii de vedere au fost confectionate exclusiv din sticla minerala, datorita proprietatilor optice excelente. Daca nu ar fi un material casant, a carui spargere poate rani ochiul s-ar folosi in continuare si azi. In prezent lentilele ochelarilor sunt realizate la scara larga din materiale organice (plastic si variatii ale plasticului), motiv pentru care se mai numesc lentile din sticla organica. Fiecare tip de material folosit are avantajele sale, dar si dezavantaje, in functie de criteriile analizate (indice refractie, rezistenta mecanica, pret, fidelitate optica).
Indice de refractie (index) pentru lentilele de ochelari
Indicele de refractie al lentilelor pentru ochelari este o carcateristica a materialului din care sunt confectionate acestea. Cu cat un indice de refractie este mai mare cu atat materialul este de o calitate mai buna, rezultand o lentila mai subtire. Pentru lentilele din sticla organica (polimeri organici sau plastic) se fabrica lentile cu urmatorii indici:
1.50 – cele mai comune lentile din material plastic. Pentru dioptriile mici sunt chiar recomandate.
1.55 – sunt lentilele fabricate din Trivex, un material foarte rezistent, care nu se sparge. Sunt recomandate ochelarilor pentru copii.
1.60 – lentile subtiate fabricate din plastic, superioare din punct de vedere optic si al rezistentei mecanice. Sunt recomandate dioptriilor medii
1.67 – lentile super-subtiate, din material plastic de calitate superioara. Este recomandat dioptriilor mari
1.74 – lentile din material plastic superior, cu proprietati optice excelente. Este recomandat pentru dioptrii foarte mari.
Nu stii ce lentile ti se potrivesc?
Opticienii Stefan Optic te vor ajuta in alegerea corecta a lentilelor si tratamentelor acestora pentru ochelarii tai in functie de utilizarea acestora. Apeleaza cu incredere la experienta lor!
Tipuri de lentile ochelari in functie de focalizare
In functie de capacitatea de focalizare a imaginii (mai exact a dioptriilor existente) lentilele pot fi:
- lentile monofocale – o singura dioptrie, fie pentru distanta, fie pentru apropiere. Dioptria poate fi sferica sau cilindrica, ori combinatie intre ele.
- lentile bifocale – doua dioptrii, una pentru distanta si cealalta pentru apropiere, cu linie vizibila de demarcatie intre acestea
- lentile progresive cu dioptria pentru distanta, cea de apropiere si o zona intermediara, de trecere intre acestea. In zona intermediara se regasesc mai multe dioptrii aflate intre cele doua principale. Aceasta zona asigura trecerea lina, fara sa existe linie de separatie intre dioptrii. In zonele laterale departate ale lentilei progresive apar zonele de distorsiune datorate tocmai trecerii line intre cele 2 dioptrii principale.
- lentile degresive care mai sunt cunoscute ca lentile progresive de interior (sau pentru birou). Aceste lentile au zona cu dioptria de distanta foarte mica (aproape inexistenta), iar cea cu dioptriile intermediare ocupa o parte insemnata a lentilei. Sunt destinate utilizarii in spatii interioare, care nu necesita vedere la distanta mare.
Tratamente imbunatatire lentile
Pentru imbunatatirea caracteristicilor optice si fizice ale lentilelor de ochelari se pot aplica diferite tratamente. In functie de rezultatul dorit distingem urmatoarele tipuri de tratamente:
- tratament antireflex
- tratament durificare
- tratament fotocromatic
- tratament hidrofob
- tratament oleofob
- tratament filtru UV
- tratament filtru PC
- tratament antistatic
Aceste tratamente sunt aplicate in cadrul procesului de fabricare sub forma de straturi. In functie de producatorul lentilei, tratamentele aplicate au un grad mai mare sau mai redus de eficacitate. Toate aceste lucruri se regasesc in pretul final al lentilei, de aceea un pret mic inseamna o protectia mai scazuta pentru ochii tai. Dar nici un pret exagerat de mare nu vine cu tratamente infailibile.